[O2] Błąd w VCDS - zamek w drzwiach jednak działa

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kazz1916
    Classic
    • 2010
    • 5

Zauważyłem jak zobaczyłem na twój profil, że chodzi ci o FL, ale w nazwie wątku jest co innego.
    kazz1916
  • ciciek
    Classic
    • 2008
    • 26

Witam,
    dzięki uprzejmości jednego z forumowiczów stałem się posiadaczem kabla (zakup połączony ze szkoleniem - szkolącemu jeszcze raz wielkie dzięki). Po autoscanie wyrzuciło poniższy błąd. Dodam, że wskazane drzwi centralny zamyka i otwiera normalnie. Nie zauważyłem również aby samodzielnie otwierał te drzwi podczas postoju. Szyba opuszcza i podnosi się normalnie. Jakieś pomysły co robić? Czytałem o błędzie 00930 w O1, ale żadnych wzmianek o O2 nie znalazłem. Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie.
    -------------------------------------------------------------------------------
    Address 62: Door, Rear Left Labels: 1K0-959-703-GEN3.lbl
    Part No SW: 1K0 959 703 J HW: 1K0 959 703 J
    Component: Tuer-SG 006 1301
    Coding: 0000144
    Shop #: WSC 31414 790 1012545
    VCID: 37792FEF3D8D

2 Faults Found:
    00098 - Left Rear Central Locking (Safe) Motor (V163)
    012 - Electrical Fault in Circuit
    00930 - Locking Module for Central Locking; Rear Left (F222)
    008 - Implausible Signal - Intermittent
    -------------------------------------------------------------------------------

Komentarz

• K_Popiel
      Rider
      • 2010
      • 608

Ponieważ to chyba pierwszy scan jaki zrobiłeś na tym samochodzie, proponuję błąd skasować za jakiś czas znów zrobić skan i dopiero wtedy szukać przyczyn i wyciągać wnioski.
      // Podstawowa Diagnostyka VAG // Odczyt PIN Immo // OP-COM //
      ------------------------------------------------------

Komentarz

• ROBAL_26
        RS
        • 2010
        • 2324
        • Octavia I combi (1U5)
        • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

ciciek, zrób jak kolegaK_Popiel, napisał a jak chcesz już coś sprawdzić to zobacz w jakim stanie są przewody w gumowej osłonie miedzy słupkiem a drzwiami jak z przodu lewe tak i z tyłu lewe. ok

pozdro
        Był ATD 101KM 240NM a teraz jest

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html

Komentarz

• ciciek
          Classic
          • 2008
          • 26

Dzięki, zerknę do osłony. Błąd był kasowany i przy każdym autoscanie pojawia się na nowo.

Komentarz

• Guguś
            L&K
            S_OCP Member
            • 2008
            • 1212

Stawiam na jakieś zwarcie, chyba bez rozbiórki drzwi się nie obędzie.

Witaj szkoło, żegnajcie kochane pieniążki.

Komentarz

• Enriquez
              RS
              • 2009
              • 7685
              • Superb III (3V3)

W O2 są dwa silniczki do zamykania. Jeden z nich to zwykły, V214 a drugi to V163, tzw. SAFE. Służy on do tego, żeby nie można było otworzyć drzwi od wewnątrz po zaryglowaniu z pilota. I to on u Ciebie nie działa, tzn. te drzwi się zamkną, jednakże będzie je można otworzyć od środka - w sumie możesz sprawdzić, czy tak jest.

W FL jest on podłączony do sterownika drzwi pin 15, natomiast w silniczku jest to pin 7.
              Przed FL będzie tak samo.

Po skasowaniu błędu powinien zniknąć błąd intermittent, natomiast ten:
              00098 - Left Rear Central Locking (Safe) Motor (V163)
              012 - Electrical Fault in Circuit

Powinien pozostać. Wtedy wszsytko jasne 8)
              Pozdrawiam
              Marcin

Komentarz

• ciciek
                Classic
                • 2008
                • 26

Enriquez, sprawdzałem drzwi od wewnątrz po zamknięciu z centralnego. Nie można ich otworzyć pierwszym pociągnięciem klamki. Otwierają się za drugim pociągnięciem czyli "safe" działa.
                Trochę głupieję. Jest sens zdejmować tapicerkę drzwi i patrzeć do połączeń?

Komentarz

• Enriquez
                  RS
                  • 2009
                  • 7685
                  • Superb III (3V3)

Jak zamkniesz z pilota to nie powinny sie dać otworzyć wcale. Ani za drugim ani za żadnym razem.
                  Pozdrawiam
                  Marcin

Komentarz

• ciciek
                    Classic
                    • 2008
                    • 26

Wszystkie drzwi działają mi tak samo od początku użytkownia samochodu. Jak zamknięty centralny to pierwsze pociągnięcie klamki od wewnątrz nic nie da. Dopiero drugie otwiera dane drzwi, no chyba, że jest ustawiona blokada anty-dzieciowa to wtedy można sobie ciągnąć klamkę w nieskończoność.

ok, poczytałem instrukcję i wnioskuję, że nie działa mi od nowości blokada zamków (wniosek wypływający z wyżej napisanej sentencji). Pytanie czy takową blokadę mam? (choć błąd pokazuje, że teoretycznie silnik SAFE nie działa tylko w tylnych lewych drzwiach).

Komentarz

• Enriquez
                      RS
                      • 2009
                      • 7685
                      • Superb III (3V3)

Może być tak, ze jak nie działa coś w jednych drzwiach to nie działa we wszystkich.
                      Pozdrawiam
                      Marcin

Komentarz

Pracuję...